Som leverantör av elutrustning har vi naturligtvis inte med nätbolagens investeringsstrategier att göra. Vi försöker däremot sätta oss in i nätbolagens situation när vi utvecklar, så att våra produkter skapar värde och nytta långt fram i tiden.

Våra tankar när vi utvecklade Smart Ring

Det borde vara rimligt att nätbolaget följer Elmarknadsinspektionens direktiv och helt enkelt investerar i det som man får betalt för i modellen. I Nätnyttomodellen kalkylerades det exempelvis för användning av enklaste typ av plåtstationer.

Å andra sidan ser vi att EMIs krav inte är speciellt långsiktiga. Efter att under viss tid arbetat in Nätnyttomodellen gick man snabbt över på Intäktsregleringsmodellen i stället. En yttre händelse som Gudrun-stormen gav politiska konsekvenser och fick till följd att nätägarna snabbt lovade att gräva ned kabel. Samtidigt infördes ytterligare straff för avbrott.

Mätreformen är ytterligare ett exempel. Bläcket hinner knappt torka på en lag som nätbolagen naturligtvis tror ska gälla i alla fall under c:a 10år, när politikerna kör över EMI och inför vissa krav på timmätning. Regelverken synes inte speciellt stabila.

En investering i en nätstation eller utbyte av ställverk i en nätstation är mycket långsiktig. Ställverket är normalt konstruerat för en livslängd av 40-45 år. Ska man då kalkylera med dagens krav från EMI? Rimligen inte. Man bör väl i alla fall kalkylera med regelverket som gäller när ställverket står på toppen av sin levnadsbana, alltså om 20-25 år. Men ingen vet ju idag vilka regler som gäller om 25 år?

Vi tror alltså inte att nätbolaget kommer förlita sig på myndigheterna, utan i stället
försöker bilda sig en egen uppfattning om framtiden.


Ökad tillgänglighet.
Vi har inte mött någon som inte tror att kraven hårdnar. Samhället gör sig mer och mer beroende av ständig eltillförsel, samtidigt som tekniken gör det möjligt. I princip kommer avbrott inte accepteras.

Ökad effektivitet. Samhället begär mer, ägarna kräver avkastning. Verksamheten måste bedrivas effektivare.

Smarta Elnät med behov av ändrade matningsvägar vid olika tidpunkter under dygnet, men också med omfattande lokal produktion i lågspänningsnätet.

Miljöhänsyn. Miljövänliga och återvinningsbara komponenter hela vägen från konstruktion till destruktion. SF6 är en stabil och effektiv isolergas, därför har många tillverkare valt just SF6 i RMUs. Den bidrar till den globala uppvärmningen ca 23 000 ggr mer än koldioxid och förväntas bli förbjuden över hela världen, så det måste finnas rimliga alternativ. Det finns redan nätbolag som endast accepterar SF6 fri utrustning på mellanspänningsnivå.

Personsäkerhet. Utbyggnaden av städerna orsakar högre kortslutningsströmmar i elnätet. En ljusbåge i tanken kan orsaka en farlig explosion och skada/döda både driftpersonal och civila människor. Enfasisolering så att ljusbågar inte kan uppkomma innebär högsta möjliga personsäkerhet.

Det vi har diskuterat här ovan ska väl egentligen ses som kundkrav, även om de kanaliseras genom EMI, politiker och regelverk. Nästa viktiga intressent är naturligtvis ägaren av nätbolaget.

Vad vi förstår är affärsidén för ett nätbolag att förvalta sina tillgångar, så att de inte tappar i värde, samt ge en årlig god avkastning till ägarna. Och tillgångarna har normalt ett mycket stort värde.

Därför är det självklart ett stort ansvar inför ägarna hur investeringsbesluten fattas. Det är troligtvis inte optimalt för ägarna att kortsiktigt bara följa Elmarknadsinspektionen och politikernas nycker. Vi har utgått från att nätbolagen är mycket mer långsiktiga och istället optimerar investeringarna över tid.

Dessa resonemang om hur nätbolagen egentligen tänker, eller kommer tänka, har styrt oss när vi utvecklat Smart Ring.