Distribution Automation

Det vanligaste sättet att bygga kabelnät är fortfarande slingor med en öppen punkt. Om ett fel inträffar löses ena slingdelen ut och samtliga kunder anslutna till den blir spänningslösa. Driftpersonalen försöker sektionera bort felet utifrån erfarenhet var felet är eller genom upprepade provinkopplingar. Det här är inte speciellt effektivt och det kan ta mycket lång tid innan samtliga kunder återfår spänning. Dessutom finns regler från elsäkerhetsmyndigheten att analyser och utredningar måste utföras innan nästa koppling kan utföras.

Distribution Automation today.jpg

Genom att använda tillförlitliga felindikatorer tillsammans med fulleffektbrytare i högspänningsställverkets linjefack, samt snabb kommunikation mellan stationerna, kan sektioneringstiden reduceras till nästan noll. Liksom tidigare används en slinga med en öppen punkt. Felindikatorerna känner av i vilken kabelsektion felet är, varpå en automatik trippar effektbrytarna på var sida om kabelsektionen, vilket sektionerar bort felet. (Effektbrytaren i i fördelningsstationen som matar linjen hinner inte lösa ut.) Därefter sluts effektbrytaren i den öppna punkten. Avbrotten kan reduceras till cirka 200 ms.

Om så önskas kan slingan också drivas sluten och då sektioneras felet bort utan något avbrott. Här måste man emellertid tänka på kopplingsbilder hos krafttransformatorer och hur nollpunktsjordningen är utförd.

Dsitribution Automation fault indicators.jpg

Smart Ring tillsammans med felindikatorer och automation ger avbrott på cirka 200ms.